Satsningssystem

När du spelar roulette kan du göra din insats på lite olika sätt. Innan du börjar spela för riktiga pengar är det bra att känna till de grundläggande satsningarna på inside och outside bets. Dessa satsningar är dock inte de enda man kan göra. Det finns nämligen något som brukar kallas för franska satsningar, och då satsar man på flera nummer i ett slags system utifrån hur de är placerade på roulettehjulet.

Läs om satsningssystem som används

Specialsatsningar fransk roulette

Satsningssystem hör främst hemma i fransk roulette, men kan förekomma även i den europeiska varianten av spelet. I den franska spelvarianten så meddelar du din specialsatsning muntligen och lägger rätt antal marker på bordet. Därav namnet call bets, eller announced bets. Skillnaden mellan call bet och announced bets är att du inte behöver lägga några marker på bordet innan kulan landat vid call bets.

Vill du göra dessa satsningar i europeisk roulette kan du lägga insatsen på den speciella satsningsovalen som ibland finns vid sidan av den ordinarie spelplanen. Finns ingen sådan kan du självklart lägga ut satsningarna manuellt som de skulle legat om du la ut markerna på bordet. Men då gäller det naturligtvis att du vet vilka nummer som ingår i specialsatsningen.

Grunderna i systemsatsning

I vanliga fall brukar man lägga en marker för varje insats som görs. Exempelvis 10 kr på rött eller 10 kr på nummer 1, 2 och 3. Men vill du satsa enligt ett satsningssystem så får du betala fler marker beroende på hur många nummer som ingår i systemet och hur de är placerade på bordet.

Satsningssystem runt nollan

Flera av satsningssystemen har nollan som en slags utgångspunkt. Dessa kallas Jeu Zéro, Voisins du Zéro och Le Tiers du cylindre.

Vill du göra en satsning på Jeu Zéro så satsar du på nollan, och de sex siffror som ligger närmast den på hjulet. Vill du göra den här satsningen får du betala fyra marker och din vinstchans är 18,9%. En satsning på Voisins du Zéro kostar 9 marker och innebär en satsning på 17 nummer varav ett av dem är nollan. Av alla de franska satsningar är det voisins du zéro som har högst odds. Då har du hela 45,9% chans att vinna. Vill du satsa på Le tiers du cylindre så satsar du på de 12 siffror som ligger mitt emot nollan på hjulet. Med denna satsning är oddset att vinna 32,4%

En satsning på alla nummer som inte ingår i Jeu Zéro, Voisins du Zéro eller Le tiers du cylindre kallas för orphelins, eller de föräldralösa på svenska. Satsar du på dessa nummer är oddset 21,6%.

Andra satsningssystem

Det finns även ett flertal andra varianter av satsningssystem man kan göra. En del av dem har till exempel svenska namn som stjärna och matta.