Fransk roulette

Bordets utförande i fransk rouletteTill skillnad från både den europeiska och amerikanska spelvarianten krävs oftast flera croupierer vid roulettbordet i fransk roulette som administrerar spelet. Detta beroende på att spelbordet är större än vid de andra varianterna av spelet. Dock förekommer det också mindre varianter av bord där den franska versionen spelas.

När du spelar den franska varianten kan specialreglerna la partage och en prison förekomma. Kolla med croupieren vad som gäller vid bordet. Om någon av dessa specialregler tillämpas vid spelbordet har spelarna bättre odds än annars.

Regeln La partage går ut på att spelare som satsat på de enkla chanserna får halva sin insats tillbaka om kulan skulle landa i nollans fack. Vid en prison blir det omsnurr om kulan stannar på nollan, om kulan nästa snurr sen landar som spelaren satsat får denne insatsen tillbaka.

Layouten på bordet

Ett franskt roulettebord har oftast röd bordsduk och är som tidigare nämnts oftast större än borden vid de andra varianterna av spelet. Här kan man ha dubbla spelplaner och hjulet i mitten med en spelplan på vardera sida av hjulet.

Spelplanen ser också annorlunda ut mot europeisk och amerikansk roulette, där bara ena långsidan av bordet används. I den franska varianten används båda långsidorna av bordet då de enkla chanserna är uppdelade mellan de båda långsidorna.

Text och förkortningar på ett franskt spelbord är också på franska. Siffrorna på bordet är i neutral färg, till skillnad från borden i europeisk och amerikansk roulette där numren på spelbordet har samma färg som de har på hjulet.

Regler fransk variant

I den franska varianten har hjulet endast en nolla, vilket ger banken ett odds på 2,7% till skillnad från amerikansk roulette där bankens odds är hela 5,26% på grund av att deras hjul är försett med dubbelnolla.

När du spelar på det franska hjulet använder du inte individuella marker som du gör när du spelar europeisk roulette och har din egna färg på markerna.

Call bets och announced bets

En annan viktig skillnad mellan fransk roulette och övriga varianter av spelet är att man tillämpar så kallade call bets. Det innebär att när croupieren ropat att inga fler insatser får göras så kan du ropa ut din insats istället. Se dock till att croupiern uppfattat och bekräftat din insats så att det inte blir några missförstånd.

Announced bets är ett liknande satsningssystem som call bets med den skillnaden att innan kulan stannat måste du ha placerat dina marker på spelbordet.
Se därför till att du vet vilka regler som gäller kring insatserna när du ropar ut din satsning, om markerna måste ligga på bordet innan kulan stannat eller om det går bra att göra betalningen i efterhand.

Olika typer av call bets

Det går att göra flera olika varianter av call bets. Några av de vanligaste satsningar du kan göra i fransk roulette som går under benämningen call bets kan delas in i tre kategorier. De som är kopplade till nollan, till en viss siffra eller de föräldralösa.

Call bets som är kopplade till nollan kallas för jeu zero, voisins du zéro och tiers du cylindre. Med voisins du zéro avses de 17 grannumren till nollan och tiers du cylindre avser de 12 nummer som ligger mitt emot nollan. Jeu zéro innebär att du satsar på nollan och sex nummer runt den.

De föräldralösa numren är de som inte ingår i jeu zero, voisins du zero eller tiers du cylindre. På franska kallas de för Orphelins.

De call bets som är kopplade till en viss siffra kallas för finales en plein eller finales a cheval. Finales en plein innebär att du väljer en siffra och därefter ingår alla nummer på hjulet som slutar på siffran i din satsning. Exempelvis om du väljer nummer 1 ingår nummer 1, 11, 21 och 31 i din satsning.

Den andra varianten kallas för finales a cheval och då väljer du istället två siffror och då ingår de nummer som slutar på de två siffrorna du valt. ex 1 och 2. Då ingår siffrorna 1, 2, 11, 12, 21, 22, 31 och 32 i satsningen.