Fransk roulette

Bordets utförande i fransk roulette

Till skillnad från både den europeiska och amerikanska spelvarianten krävs oftast flera croupierer vid roulettbordet i fransk roulette som administrerar spelet. Detta beroende på att spelbordet är större än vid de andra varianterna av spelet. Dock förekommer det också mindre varianter av bord där den franska versionen spelas.

När du spelar den franska varianten kan specialreglerna la partage och en prison förekomma. Kolla med croupieren vad som gäller vid bordet. Om någon av dessa specialregler tillämpas vid spelbordet har spelarna bättre odds än annars.

Regeln La partage går ut på att spelare som satsat på de enkla chanserna får halva sin insats tillbaka om kulan skulle landa i nollans fack. Vid en prison blir det omsnurr om kulan stannar på nollan, om kulan nästa snurr sen landar som spelaren satsat får denne insatsen tillbaka.

Layouten på bordet

Ett franskt roulettebord har oftast röd bordsduk och är som tidigare nämnts oftast större än borden vid de andra varianterna av spelet. Här kan man ha dubbla spelplaner och hjulet i mitten med en spelplan på vardera sida av hjulet.

Spelplanen ser också annorlunda ut mot europeisk och amerikansk roulette, där bara ena långsidan av bordet används. I den franska varianten används båda långsidorna av bordet då de enkla chanserna är uppdelade mellan de båda långsidorna.

Text och förkortningar på ett franskt spelbord är också på franska. Siffrorna på bordet är i neutral färg, till skillnad från borden i europeisk och amerikansk roulette där numren på spelbordet har samma färg som de har på hjulet.

Regler fransk variant

I den franska varianten har hjulet endast en nolla, vilket ger banken ett odds på 2,7% till skillnad från amerikansk roulette där bankens odds är hela 5,26% på grund av att deras hjul är försett med dubbelnolla.

När du spelar på det franska hjulet använder du inte individuella marker som du gör när du spelar europeisk roulette och har din egna färg på markerna.

Satsningar

I fransk roulette kan du göra satsningar på inside bets och outside bets precis som vanligt. Det betyder att du kan satsa på allt från enkelnummer till om nästa nummer som vinner är rött eller svart, udda eller jämnt, högt eller lågt.

I fransk roulette finns dock möjlighet att göra ännu fler satsningar. I fransk roulette tillåts så kallade call bets. Det innebär att när croupieren ropat att inga fler insatser får göras så kan du ropa ut din insats istället. Se dock till att croupiern uppfattat och bekräftat din insats så att det inte blir några missförstånd.

Announced bets är ett liknande satsningssystem som call bets med den skillnaden att innan kulan stannat måste du ha placerat din insats för satsningen på spelbordet.

Se därför till att du vet vilka regler som gäller kring insatserna när du ropar ut din satsning, om markerna måste ligga på bordet innan kulan stannat eller om det går bra att göra betalningen i efterhand.

Olika typer av call bets

Call bets är vanligtvis mer komplexa satsningar som täcker grupper av nummer på hjulet på ett särskilt sätt. Det går att göra flera olika varianter av call bets. De vanligaste satsningarna som går under benämningen call bets kan delas in i tre kategorier: de nummer som är kopplade till nollan, nummer kopplade till en viss siffra eller de föräldralösa numren.

Call bets kopplade till nollan

Call bets som är kopplade till nollan kallas för:

  • jeu zero – en satsning på nollan och sex nummer runt den. Dessa nummer ingår i satsningen: 12, 35, 3, 26, 0, 32 och 15. Satsningen kostar fyra marker och din vinstchans är 18,9%.
  • voisins du zéro – avser en satsning på de 17 grannumren till nollan. Numren som ingår är: 0, 2, 4, 6, 8, 10, 11, 13, 15, 17, 20, 23, 26, 28, 29, 31 och 33. Denna satsning kostar 9 marker och är det call bet som ger dig bäst odds då du har 45,9% chans att vinna.
  • tiers du cylindre – avser de 12 nummer som ligger mitt emot nollan. Följande nummer ingår: 27, 13, 36, 11, 30, 8, 23, 10, 5, 24, 16 och 33. Med denna satsning är oddset att vinna 32,4%.

De föräldralösa numren

De föräldralösa numren är de som inte ingår i jeu zero, voisins du zero eller tiers du cylindre. På franska kallas de för Orphelins. Satsar du på dessa så har du en vinstchans på 21,6%.

Call bets kopplade till en viss siffra

De call bets som är kopplade till en viss siffra kallas för finales en plein eller finales a cheval. Finales en plein innebär att du väljer en siffra och därefter ingår alla nummer på hjulet som slutar på siffran i din satsning. Exempelvis om du väljer nummer 1 ingår nummer 1, 11, 21 och 31 i din satsning.

Den andra varianten kallas för finales a cheval och då väljer du istället två siffror och då ingår de nummer som slutar på de två siffrorna du valt. ex 1 och 2. Då ingår siffrorna 1, 2, 11, 12, 21, 22, 31 och 32 i satsningen.

Call bets i europeisk roulette

Det går faktiskt att göra call bets i vissa spel med europeisk roulette. I dessa spel finns en satsningsoval vid sidan om den vanliga spelplanen där du placerar ut ditt call bet.